SMS spam via Android apps groot probleem

spam-mobile-phoneSpammers hebben een nieuwe manier gevonden om grote hoeveelheden spamberichten te versturen. Ditmaal via SMS op smartphones die draaien op Android. Adroid Apps kunnen de smartphone overnemen als gastheer en automatisch SMS berichten versturen met daarin spam.

Op dit moment zouden als zo’n 800 Android telefoons (in de VS) besmet zijn met software die automatisch spamberichten verstuurt. Deze 800 Android telefoons versturen zo’n 500.000 spam SMS berichten per dag, enorm veel dus, want dat is per telefoon 625 berichten per dag. Op dit moment zijn spammers nog aan het onderzoeken wat de effecten zijn van deze spamberichten met betrekking tot reacties van telecomproviders en wat er zoal in de toekomst allemaal mogelijk is.

In Hong Kong staat op dit moment een server die twee spel apps voor Android telefoon aanbiedt. Dit betreft de spellen ‘Angry Birds Star Wars’ en ‘The Need for Speed Most Wanted’.

Let op!
Je hoeft je geen zorgen te maken als je deze spellen officieel via de Google Play Store aanschaft. Wel als je opzoek gaat naar de illegale versie op internet buiten de Google Play Store om.

Zodra de apps op de smartphone staan geïnstalleerd begint het verzenden van de SMS spamberichten. Dit gaat met een enorme snelheid, tot wel 50 smsberichten tegelijkertijd. De ontwerpers van deze apps hebben in de software een optie ingebouwd die er voor zorgt dat reply’s op de spamberichten tegengehouden worden. Zo wordt de smartphonebezitter niet achterdochtig dat er weleens spam verstuurd zou kunnen worden via de smartphone.

Voorbeeld van een SMS-spambericht is reclame voor een prijs die de ontvanger van een SMS-bericht gewonnen zou hebben en deze kan innen na overmaking van $ 5,95. Gaat de ontvanger van het SMS bericht hierop in dan kunnen persoonlijke gegevens en creditcardnummers ontfutseld worden voor vervolgacties.

Vertrouw geen apps van buiten de Google App Store
Telecomproviders hebben nog geen oplossing voor dit soort malware voor smartphones. Google raadt met nadruk aan om alleen apps op een Android smartphone te installeren die afkomstig zijn van de Google Play Store. Apps die in de Google Play Store staan worden namelijk eerst gescreend door Google alvorens ze verschijnen in de online winkel.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*