Verstrekken gegevens van een domeinnaamhouder niet zomaar meer mogelijk

whois-gegevens-domeinnaamEr komt een handmatige procedure waarmee belanghebbenden in individuele gevallen niet zichtbare houdergegevens van domeinnaam kunnen opvragen. Particulieren krijgen de mogelijkheid om hun gegevens volledig uit de Whois te houden. Tegen dropcatching zal niets ondernomen worden.

Rol van SIDN
De SIDN wil de procedure voor verstrekking van niet openbare houdergegevens volgen en bewaken en wil misbruik voorkomen. De procedure zal alleen betrekking hebben op individuele gevallen en wanneer gegevens verstrekt worden zal dit binnen de bestaande doelstelling van de whois moeten vallen. De houder dient op de hoogte gesteld te worden op het moment dat de Whois gegevens worden verstrekt.

De SIDN heeft naar aanleiding van het Domeinnaamdebat 2012 besloten om het afschermen van gegevens in de Whois optioneel te maken. Het admin-c adres moet wel altijd verplicht worden getoond. Echter heeft de SIDN wel het plan om een formulier ter beschikking te stellen waarmee een e-mail naar het e-mailadres van de domeinnaamhouder gestuurd kan worden.

Whois gegevens voor een particulier domeinnaamhouder:
– Naam houder: Optioneel
– Adresgegevens houder: Optioneel
– Admin-c mailadres: Verplicht getoond

Whois gegevens voor een zakelijke domeinnaamhouder:
– Naam houder: Verplicht getoond
– Adresgegevens houder: Optioneel
– Admin-c mailadres: Verplicht getoond

Aan dropcatching wordt niets gedaan. Voor het principe first-com, first-served is geen goed alternatief voorhanden. Er is toch een kleine wijziging die eraan zit te komen, niet alleen de opheffende registrar zal weten wanneer een domeinnaam vrij zal komen, ook anderen zullen precies te zien krijgen wanneer het domeinnaam vrij komt.

De SIDN zal houders van een opgeheven .nl-domeinnaam op de hoogte stellen wanneer hun domeinnaam mogelijk waarde heeft. Op deze manier wil de SIDN de voormalig domeinnaamhouder de mogelijkheid bieden om de domeinnaam toch nog aan te houden en niet direct in de handen van een dropcatcher te laten belanden. De SIDN wil hierin een faciliterende rol gaan spelen. Iets wat de VvR waarschijnlijk niet leuk zal vinden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*