Voor het maken van een goede bedrijfswebsite, of voor het onderhouden van een persoonlijk blog, hoef je tegenwoordig gelukkig geen inhoudelijke kennis meer te hebben van programmeren en je hoeft ook geen webdesigner te zijn. Zonder kennis van html of css kun je ook een website beginnen, met een zogenaamd content management systeem (cms). Vanuit dit systeem manage jij de volledige website: van design tot inhoud. Het is alleen een kwestie van het vinden van het juiste cms-systeem. En dat is eenvoudiger dan je denkt.
Er zijn inmiddels heel veel cms-systemen ontwikkeld en sommigen daarvan zijn open-source. Dat wil zeggen dat je de broncode kunt bekijken en kunt aanpassen. Maar er zijn ook commerciële systemen waar je betaalt voor een licentie. Het goede nieuws is dat sommige open-source systemen zelfs gratis te gebruiken zijn, zoals WordPress en Joomla. Wat je hiermee kunt doen? Om te beginnen heb je voor het uitgeven van een website een design nodig, de voorkant van de website. Daar kun je zelf uren mee aan de slag gaan, of je kunt een zogenaamd thema downloaden. Daarmee geef je in een paar klikken een compleet nieuw gezicht aan je website. Maar ook aan de achterkant heeft het heel veel voordelen: je kunt heel snel content produceren en die op een mooie manier presenteren. De open-source systemen van tegenwoordig zijn vrij eenvoudig te gebruiken: met je intuïtie kom je echt al een heel eind.
WordPress
Veruit het meest gebruikte cms wereldwijd is WordPress. Kijkend naar de top 10 cms-systemen wereldwijd, staat WordPress heel stevig op plaats één met een marktaandeelvan maar liefst 60 procent. En dat is niet gek, want dit cms heeft heel veel voordelen. Je hebt volledige designvrijheid, kunt content eenvoudig optimaliseren voor Google en het is voortdurend in ontwikkeling.
Marktaandeel WordPress : 60 procent
Maar dat wil niet zeggen dat WordPress per definitie het juiste cms voor jou is. Voordat je een (nieuw) cms selecteert is het goed om vooraf bepaalde keuzes te maken, zoals bijvoorbeeld:
- wat is het doel van de website?
- welk soort content ga je maken?
- moet het cms gekoppeld worden met een ander systeem, zoals voor klantrelaties of een webshop?
- hoeveel mensen moeten toegang hebben?
- wil je een responsive website?
Voordelen en nadelen WordPress
Uiteindelijk zul je zien dat WordPress echt heel veel voordelen heeft voor gebruikers. We zetten de drie grootste voor- en nadelen voor je op een rij.
Vrijheid in design: een van de grote voordelen van dit cms is dat je volledige vrijheid hebt qua design en dat je dat ook nog eens super snel kunt aanpassen. Je gebruikt daarvoor de zogenaamde thema’s en die pas je zo vaak aan als je wilt. En het aanbod is ook nog eens gigantisch groot dus er is altijd een thema dat past bij wat jouw website moet uitstralen.
Altijd up-to-date: nog een van de grote voordelen is dat jij je geen zorgen hoeft te maken over updates, want dit systeem is non-stop in ontwikkeling. Daar komt ook nog eens bij dat er online een enorme WordPress-community bestaat die voor alle mogelijke problemen een oplossing heeft.
SEO-proof: het is ook heel eenvoudig om met WordPress alle content zoekmachinevriendelijk te maken. Daar kun je bijvoorbeeld de plugin van Yoast voor gebruiken, die super gebruiksvriendelijk is en ook deze tool wordt non-stop geüpdatet.
Er zijn natuurlijk ook wat nadelen op te noemen.
Snelheid: heb je een hele grote, zware en complexe website, maar wil je wel dat content snel zal inladen, dan heeft WordPress beperkingen.
Privacy: omdat dit systeem wereldwijd zo intensief gebruikt wordt, is het ook aantrekkelijk voor hackers. De WordPress-community lost dit vaak snel op, maar heb je bijvoorbeeld een website in de financiële sector, dan moet je hier wel goed over nadenken.
Uitgebreide aanpassingen: WordPress kan met vrijwel iedere functie uitgebreid worden, maar wanneer het om complexe uitbreidingen gaat, kan het de moeite waard zijn om een ander cms in overweging te nemen. Denk aan het creëren van een meertalige website of het beheren van meerdere domeinen in één installatie.
2 Reacties op Welk CMS systeem past het beste bij mijn website?