World-BackUp Day

” Ik zweer plechtig dat ik op 31 maart een back-up zal maken van al mijn belangrijke documenten en kostbare herinneringen.” Zo luidt de World-Backup-Day-eed, te lezen op de website van World-Backup Day. Om misverstanden te voorkomen, World Backup Day is niet bedoeld als die ene dag per jaar dat u een backup maakt van uw computer, uw smartphone en/of uw tablet. Dat moet u vaker doen, maar in ieder geval ook op 31 maart.

In het kader van de wereldwijde opslag dag liet Toshiba deze maand een onderzoekje doen naar het opslaggedrag van de gemiddelde Nederlander. De centrale vraag luidde: “welk type data slaat u het meest op uw computer, smartphone of externe harde schijf?” Het mag geen verrassing heten dat foto`s (50 procent koos dit als antwoord) van alle soorten media het meeste wordt opgeslagen.

Misschien weet u nog wel hoe dat vroeger ging. Volle fotorolletjes, met hooguit 36 kiekjes erop, gingen naar de plaatselijke kantoorboekhandel om te worden ontwikkeld en afgedrukt. U kocht dan meteen van die plakhoekjes of stripjes en een nieuw album. Een paar dagen later, soms zelfs dezelfde dag of binnen een uur, haalde u de foto`s op, om vervolgens een selectie van de afbeeldingen met veel zorg en voorzien van een pakkende oneliner in het nieuwe album te plakken.

Als u dat nog weet, dan weet u waarschijnlijk ook dat het laten afdrukken van de foto`s  veel te vaak niet werd gevolgd door een inplaksessie en dat de stapel enveloppen met niet ingeplakte foto`s, naarmate de jaren voorbijgingen, hoger en hoger werd. Met de intrede van digitale fotografie werd dat alleen maar erger, want u was niet meer gebonden aan 36 foto`s per rolletje dus u hoefde ook geen twee keer na te denken voordat u op het knopje drukte. Waardoor u aanvankelijk veel te veel foto`s liet afdrukken of dat zelf deed met uw fotoprinter. En daarna, omdat u had ontdekt dat u beter eerst een selectie kon maken, helemaal geen een meer. Omdat het maken van die selectie eigenlijk evenveel werk was als het inplakken.

Nu heeft bijna iedereen op elk moment van de dag een fototoestel bij zich, waar je ook nog mee kan bellen en internetten. Een deel van de foto`s belandt op Facebook of Instagram. Niemand plakt ze meer in, want je kunt ook complete fotoboeken laten maken, maar dat is net zo veel werk dus dat gebeurt ook vaker niet dan wel. En niemand drukt ze meer af omdat ze gewoon op de computer kunnen worden bekeken.

Maar die foto`s van uw gezin, uw vakantie, uw familiegelegenheden of wat dan ook, zijn nog net zo belangrijk en van emotionele waarde als ze altijd al waren. Dus als u niet meer hoeft te vertrouwen op uw eigen inplakgedrag, dan des te meer op de kwaliteit van uw opslagapparatuur.

Al met al het advies om regelmatig back-ups te maken van al uw belangrijke bestanden, als mede van de mailboxen om zo problemen te voorkomen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*