Explosieve toename kwaadaardige software in valse e-mails

Het aantal e-mails waarmee cybercriminelen kwaadaardige software verspreiden is in korte tijd met een factor vijf toegenomen. In de eerste helft van maart steeg het aandeel e-mails met deze malware naar bijna 10 procent van het totale aantal nep-mails. In januari en februari bedroeg het aandeel nog 2 procent. Dat meldt Fraudehelpdesk.nl naar aanleiding van een analyse van valse e-mails die binnenkwamen op valse-email@fraudehelpdesk.nl.

Van de ruim 30.000 nep-mails die tot nu toe in maart zijn binnengekomen, bevatten bijna 2.900 gevaarlijke software (9.7 procent). In februari was dat het geval met 1.000 van de 47.000 mails en in januari met 750 van de 33.000 mails. Vorig jaar ging het meestal om slechts enkele tienden van procenten.

Bankgegevens

Volgens Fleur van Eck, directeur van de Fraudehelpdesk, gaat het om een nieuwe trend: ”Internetcriminelen gaan met malware steeds vaker actief op zoek naar persoonlijke en bancaire gegevens.” Malware kan zich op een computer, tablet of smartphone nestelen als een ontvanger van een foute e-mail op een link klikt of een bijlage opent. De gevolgen lopen uiteen. In het geval van ransomware (zoals het Locky-virus) worden documenten versleuteld. De computer wordt weer gemaakt nadat losgeld is betaald.

Ook kunnen zogeheten trojans de beveiliging van een computer ondermijnen. Hierdoor kunnen criminelen allerei gegevens lezen die op de computer staan en daarmee aan de haal gaan. Met de gegevens die zijn buitgemaakt, worden vervolgens bankrekeningen geplunderd. Ook kan beltegoed van telefoons worden afgeschreven.

Spookfacturen

De categorie phishingmails, waarmee criminelen persoonsgegevens proberen te hengelen, blijft de grootste groep valse e-mails. Een derde grote groep vormen spookfacturen, waarin criminelen de suggestie wekken dat er nog een verkeersboete openstaat of de rekening van de telecomaanbieder nog niet is betaald. Overigens worden deze openstaande nota’s ook gebruikt om malware te verspreiden. Wie er op klikt ziet geen factuur, maar installeert ondertussen wel de gevaarlijke software.

Bron: fraudehelpdesk.nl, telegraaf.nl


1 Reactie op Explosieve toename kwaadaardige software in valse e-mails

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*