Wederom een nieuw lek bij Flash

Dit weekend werden er opnieuw twee beveiligingsproblemen vastgesteld in Flash, de video-plugin van Adobe voor browsers. De nieuwe lekken leiden ertoe dat de discussie over de toekomst van Flash weer is opgelaaid.

De problemen maken het mogelijk om via de browser een virus, zogenoemde malware, op een computer te installeren.

De informatie is net als vorige week naar buiten gekomen via documenten die zijn gepubliceerd na de grote inbraak bij het Italiaanse bedrijf Hacking Team. Het eerdere lek werd vrij snel gedicht, voor de nieuwe problemen zijn nog geen oplossingen beschikbaar. Het advies is om tot die tijd Flash uit te schakelen.

Er zit ook een lek in Java, een ander softwareplatform voor browsers. Van de gebreken in Flash en Java is volgens technologiesite Arstechnica al gebruikgemaakt bij een cyberaanval op de NAVO,

Stoppen met Flash

De nieuwe lekken wakkeren de discussie aan over de toekomst van Flash. Er is al enkele jaren een alternatief beschikbaar, html5, dat experts  beter vinden. Maar nog altijd werken veel websites met Flash, waardoor het draaien van de software voor veel mensen nog een verplichting is.

Zondag riep de nieuwe chief security officer van Facebook, Alex Stamos, Adobe op om een einddatum voor Flash in te stellen. Stamos stelt dat het hele internet daarvan profiteert. Vanochtend voegde Mark Schmidt, hoofd support bij browser Mozilla Firefox daar aan toe dat zolang het probleem niet is opgelost, Firefox standaard Flash zal blokkeren.

Bron: NOS.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*