Tips en Tricks bij lancering nieuwe website
Enkele grote bedrijven is de blunder al overkomen dat ze bij de lancering van een nieuwe website de SEO over het hoofd zagen. Zo overkwam het Transavia vrij recent en gebeurde het eerder Ryanair en het AD het al. Hier onder hebben we een Checklist neergezet die handig is om te doorlopen bij de lancering van een nieuwe website.
De checklist is ingedeeld in drie fases:
- Voorbereidingen voor live gang.
- Gelijk met of direct na live gang.
- Eerste dagen/weken na live gang.
Voorbereidingen voor live gang
1.1) Meet de bestaande prestaties van je website
- Noteer het bounce percentage.
- Noteer het aantal pagina’s per bezoek
- Noteer de gemiddelde duur van een bezoek
- Noteer de top landingspagina`s
- Noteer de zoekmachineposities.
1.2) Breng je bestaande website volledig in kaart.
Voordat je aan een redesign van je website begint, is het sowieso aan te raden om alle content in kaart te brengen door middel van een zogenaamde content inventarisatie eventueel aangevuld met een content audit. Vervolgens voer je alle pagina’s van je site in die spreadsheet in. Gelukkig bestaan er tools als Content Insight die een groot deel van het werk uit handen nemen. Vooral de inventarisatie. De audit blijft natuurlijk wel overwegend mensenwerk. Loop gelijk alle titel en description metatags na.
1.3) Breng je inkomende links in kaart.
Inventariseer de inkomende links. Dat wil zeggen, alle links vanaf andere websites naar content binnen jouw website. Breng daarbij niet alleen in kaart waarvandaan die links komen, maar ook naar welke pagina’s binnen je site ze linken.
1.4) Kijk goed naar de opbouw van je URL’s
Als je van CMS verandert, ben je wellicht genoodzaakt de URL’s aan te passen. In dat geval, maar ook als je niet van CMS verandert, is het verstandig om kritisch te kijken naar de opbouw van de URL’s.
1.5) Stuur oude pagina’s door naar nieuwe pagina’s met 301 redirect.
Dit is de allerbelangrijkste maatregel die je kunt nemen om een SEO-ramp te voorkomen. Want met deze stap zorg je ervoor dat wanneer iemand in Google op een link naar je website klikt, deze ook na de lancering van de nieuwe site op de juiste pagina terecht komt.
1.6) Maak een bruikbare en aantrekkelijke 404 pagina.
Zeker bij grote websites is het onvermijdelijk dat je een aantal pagina’s over het hoofd zult zien. Maak daarom een bruikbare en aantrekkelijke zogenaamde ‘404 pagina’. Dit is de pagina die wordt getoond wanneer een bezoeker om een pagina vraagt die niet bestaat.
1.7) Domeinen en sub domeinen goed doorverwijzen.
Steeds meer webmasters kiezen ervoor om de complete website via een versleutelde verbinding te publiceren. De URL begint dan met https:// in plaats van http://. En er staat een slotje voor de URL. Dat is heel verstandig. Zowel uit veiligheids-, als uit SEO overwegingen. Dat laatste aangezien Google een versleutelde verbinding als een ranking signal ziet.
1.8) Richt analytics in
Vergeet niet om je (Google) analytics code op te nemen in de nieuwe website, zodat het vergaren van data over het gebruik van de website ononderbroken door kan gaan. Stel ook doelen in om de conversie van de nieuwe site goed te kunnen meten.
Gelijk met of direct na live gang
2.1) Zet robots.txt op index, follow
Zolang ontwikkelaars nog programmeren aan een nieuwe website die wel online staat, maar nog niet door het publiek gevonden mag worden, zetten ze de volgende code in de header:
meta name=”robots”content=”noindex,nofollow”/. Daarmee zeggen ze tegen zoekmachines dat deze website niet moet worden geïndexeerd.
Zodra de website wordt opengesteld voor het publiek, moet deze code worden omgezet naar meta name=”robots” content=”index,follow”/, zodat zoekmachines weten dat ze de inhoud mogen indexeren.
2.2) Meld site map aan bij Google
In Google Webmaster tools kun je een site map in xml formaat opgeven. Meestal sitemap.xml. Daarin kun je aangeven welke pagina’s Google allemaal kan indexeren en je kunt per pagina een suggestie doen over hoe vaak Google hem moet ophalen. Pagina’s die bijna nooit veranderen kun je op een lage frequentie zetten, terwijl je pagina’s die regelmatig veranderen juist op een hoge frequentie kunt zetten.
Ook kun je pagina’s ten opzichte van elkaar een weging meegeven.
Eerste dagen/weken na live gang
3.1) Monitor Google Webmaster Tools
Controleer regelmatig in Google Webmaster tools of alles goed gaat. Let daarbij in ieder geval op de volgende zaken:
Wat is de index status?
Indexeert Google de nieuwe website?
Zijn er crawl errors?
Test belangrijke pagina’s met ‘fetchen als Google’.
3.2) Monitor website analytics
Controleer dagelijks (Google) analytics om te zien wat er met je verkeer gebeurt.
- Neemt het organische zoekverkeer af?
- Wordt de 404-pagina vaak opgeroepen?
- Converteren de ingestelde doelen goed?
- Is het bouncepercentage gestegen?
Bron: Emerce.nl