Hoe veilig is mijn wachtwoord nou echt?

De laatste tijd is het een veel voorkomend probleem: websites die gehackt worden. Dit is vaak het geval omdat het wachtwoord wat gekozen is zo makkelijk te achterhalen is dat als je maar een beetje moeite doet je het zo kan kraken. Mensen kiezen over het algemeen voor een makkelijk te onthouden wachtwoord. Vaak met (familie-)namen, geboortedata of makkelijke toetsenbordcombinaties zoals ‘asdfasdf’. Deze wachtwoorden zijn erg simpel te raden voor kwaadwillende. Persoonlijke informatie is makkelijk te vinden en er bestaan uitgebreide lijsten met veelvoorkomende wachtwoord-combinaties. Daarnaast is het ook nog eens zo dat mensen vaak voor meerdere omgevingen dezelfde wachtwoorden gebruikt dus stel iemand weet je wachtwoord voor de website van de bibliotheek, zou hij zomaar je wachtwoord voor je mail kunnen achterhalen en zo alle andere wachtwoorden opvragen door simpelweg de knop wachtwoord vergeten aan te klikken.

Hieronder een schema met de gemiddelde tijd hoelang het duur voor een wachtwoord van hoeveel tekens gekraakt is.

Wachtwoorden

Maar hoe zorg je dan voor een wachtwoord dat optimaal bestand is tegen crackers? Veel experts roepen dat veilige wachtwoorden bestaan uit zowel kleine- als hoofdletters, cijfers, speciale tekens en dat ie minimaal acht tekens lang moet zijn. Om een voorbeeld te geven zou ‘K(:Ejx8!’ dus een goed wachtwoord zijn. Volgens Gibson Research Corporation zou dit wachtwoord 2,13 duizend eeuwen stand houden bij ongeveer 1,000 inlogpogingen per seconden. Best prima! Maar wie kan er nou het wachtwoord ‘K(:Ejx8!’ onthouden?

Hoe zorg je dan voor een wachtwoord dat wel enorm sterk is en ook gemakkelijk te onthouden? Oplossing: doe niet moeilijk en maak ‘m lang! Verzin twee of drie willekeurige woorden en plak die achter elkaar. Bijvoorbeeld het wachtwoord ‘PaardMetBaard’. Makkelijk te onthouden toch? Dit wachtwoord is dertien tekens lang, en doordat het zowel kleine- als hoofdletters bevat hebben al deze tekens 52 mogelijkheden. Dit zorgt al voor 285 quadriljoen mogelijke combinaties en een brute force kraaktijd van 7 miljoen eeuwen. Dát is pas indrukwekkend!

Bron: emerce.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*