HTTP wordt sneller

salesDe web standaard HTTP, die wordt gebruikt voor het bezoeken van websites, krijgt voor het eerst in zestien jaar een opfrisser.

De HTTP/2-standaard is goedgekeurd door een stuurgroep die als laatste voor afronding naar de technische specificaties keek. Dat meldt Mark Nottingham, hoofd van de werkgroep die de nieuwe standaard opzette, op zijn blog.

De HTTP-standaard omschrijft hoe computers met servers communiceren als zij een webpagina opvragen. De eerste versie van het Hypertext Transfer Protocol werd begin jaren 90 gemaakt. In 1996 werd versie 1.0 geïntroduceerd. Drie jaar later vond de laatste update, naar de huidige versie 1.1, plaats.

In de nieuwe versie wordt het onder meer mogelijk om veel verschillende HTTP-verzoeken te ‘bundelen’. Deze worden vervolgens gelijktijdig afgeleverd bij een server.
Dat moet in de praktijk zorgen voor snellere laadtijden van webpagina’s. Het aantal verbindingen tussen servers en gebruikers moet door de nieuwe standaard ook omlaag gaan, waardoor servers en netwerken het minder zwaar krijgen.

Volgens Nottingham wordt het ook een stuk aantrekkelijker om webpagina’s te versleutelen. Het TLS-protocol, dat veel websites nu al gebruiken om communicatie te beveiligen, vertraagt verbindingen met een website veel minder onder de nieuwe HTTP-standaard.

Het zal vermoedelijk nog enige tijd duren voordat HTTP/2 daadwerkelijk actief wordt gebruikt, omdat veel infrastructuur een upgrade moet krijgen. Google zal in de komende weken alvast ondersteuning inbouwen in zijn Chrome-browser. Ook Firefox test al ondersteuning voor het protocol.

Bron: Nu.nl


1 Reactie op HTTP wordt sneller

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*