Google en zoekresultaten verwijderen?

De zoekmachines die actief zijn in Europa moeten zoekresultaten verwijderen, als deze de privacy van Europese personen schenden. Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie 13 mei 2014. Google meldt het zodra er een zoekresultaat wordt verwijderd aan de beheerders van de site.

Google-Privacy[1]

De sitebeheerders krijgen van ‘Google webmaster tools’ een e-mail dat er een zoekresultaat verwijderd is op hun site. In dit bericht staat welke pagina’s uit de zoekresultaten zijn verwijderd met daarbij de ‘url’s’. Er wordt niet aangegeven wie de verwijdering aangevraagd heeft maar op basis van de ‘url’ is dat wel te achterhalen. Wanneer de websitebeheerder de ‘url’ van de desbetreffende pagina verandert wordt hij gewoon weer zichtbaar in de zoekresultaten van Google.

Het Europese Hof van Justitie kwam tot deze keuze om aanvragen voor het verwijderen van zoekresultaten te verplichten aan grote zoekmachines. Het Hof heeft als doel dat de zoekresultaten het privacy recht niet schenden.

Wil jij een zoekresultaat laten verwijderen bij Google? Dan kan je een verzoek indienen via het formulier. De zoekmachine geeft dan een melding dat de zoekresultaten wellicht incompleet zijn en verwijst daarbij naar een andere pagina op hun website.

Ik denk dat het Europese Hof van Justitie met deze wetgeving de plank compleet misslaat, omdat ik vind dat de websitebeheerders verplicht moeten worden bepaalde content te verwijderen als daarom gevraagd wordt. Google laat namelijk alleen op een ordelijke wijze zien wat er allemaal te vinden is op het internet. Google zou dus eigenlijk niet de partij zijn die aangesproken dient te worden, maar de partijen die de content op hun websites hebben staan! Wat vind jij ervan?

Bron: Tweakers


1 Reactie op Google en zoekresultaten verwijderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*