Gebruik jij illegale software?

Ruim 25% van alle Nederlandse computergebruikers heeft illegale software op zijn computer staan. Weet je wat de gevolgen hiervan kunnen zijn en wanneer er wordt gesproken over illegale software?

software-300x225[1] Je spreekt van illegale software wanneer je een programma gebruikt en de auteur heeft je hiervoor geen toestemming gegeven. Aan de licentie dat op het product staat vermeld kun je zien wat je bevoegdheden zijn met het programma. Op een licentie kan staan dat je ervoor moet betalen en het dan op maar een computer mag installeren, maar het is ook mogelijk dat je de software gewoon gratis mag gebruiken, kopiëren en verspreiden.

IDC voert elke 2 jaar een onderzoek uit. In dit onderzoek kwam naar buiten dat een kwart van alle Nederlandse computergebruikers illegale software op zijn computer heeft staan ter waarde van 424 miljoen euro. In de US ligt het percentage nog iets lager dan in Nederland op 18%, maar als we ons mogen vergelijken met China houden wij ons nog goed aan de regels, omdat China op wel 74% staat.

De reden dat veel computergebruikers illegale software gebruikt is dat veel mensen geen idee hebben wat er op hun pc geïnstalleerd is. Daarnaast zijn er ook heel veel mensen die wel goed weten wat voor software ze hebben staan op hun computer. De belangrijkste reden om geen illegale software te downloaden is dat ze bang zijn dat hackers er iets mee hebben gedaan waardoor ze misschien dataverlies zouden lijden.

Maar 29% van de Nederlands bedrijven hanteert een formeel beleid tot het gebruik van legale software. Dit geeft aan dat verbetering echt noodzakelijk is, omdat de gevolgen zeer groot kunnen zijn. Zo kan het voorkomen dat een hacker informatie kan inzien omdat hij iets met de software gedaan heeft. Ook is het mogelijk dat de auteur erachter komt en je voor de rechter sleept. Het is erg eenvoudig om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf geen illegale software gebruikt. Maak bijvoorbeeld een formeel beleid en houd de licentie-administratie zorgvuldig bij.

De commerciële waarde van installaties van illegale software kwam in 2013 neer op 46.5 miljard.

Bron is Dutchcowboys.


1 Reactie op Gebruik jij illegale software?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*