Heb jij een super computer?

De groei van de 500 snelste supercomputers neemt af. Dat blijkt uit de top 500 lijst waar voor de 3de keer op rij Tianhe-2 op de eerste plek staat.

TH30-SUPERCOMPUTER-_822090f[1]

Tianhe-2 een Chinese supercomputer staat met een groot verschil in prestaties op nummer 1 in vergelijking met alle andere supercomputers in de lijst. Volgens de organisatie die de lijst maakt is de totale groei sinds 1993 nog nooit zo laag geweest. Ze noemen als reden dat de krachtige computers bovenaan de lijst de groei aan de bovenkant van de lijst vooral doen afnemen. Aan de onderkant van de lijst, waar over het algemeen supercomputers van een klein of middelgroot formaat staan, vond juist wel een grotere groei plaats. Elk half jaar komt er een update uit van de lijst. Het enige verschil binnen de top-10 is dat de Duitse SuperMUC een plek verloor van de Amerikaanse Cray XC30.

Supercomputers worden vooral gebruikt om zeer moeilijke berekeningen in bijvoorbeeld de ruimtevaart op te lossen, maar ook om bepaalde encryptie te maken. Nederland heeft niet heel veel supercomputers in vergelijking met andere landen, naar schatting zijn dat er tientallen.

Een supercomputer is niet zomaar in de winkel te koop en als je er een wilt kopen moet je er heel wat voor over hebben.

Bron is Tweakers


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*