Hoe vaardig is de Nederlander op het internet?

 Nou wij Nederlanders staan in de top van ‘internetvaardigste’ landen van Europa. Het CBS stelt dat 90% van de Nederlanders regelmatig het internet weet te vinden.

online back up

Het CBS onderzocht zes basisvaardigheden van internetgebruik. Van zoeken met een zoekmachine tot online bellen en chatten, tot het versturen van een e-mail met bijlage, het ontwerpen van een webpagina en het delen van onlinebestanden. Vooral Nederlandse senioren hebben de afgelopen vier jaar een inhaalslag gemaakt, waardoor Nederland, samen met Denemarken en Zweden, nu in de Europese top-3 staat. De senioren gaan dus niet meer ‘met de muis rechtsboven in het scherm’ en worden ook steeds handiger op de digitale snelweg.

Inhoudelijke handeling

De basale vaardigheden van Nederlandse internetters nemen inderdaad toe, zegt ook communicatiewetenschapper Alexander van Deursen van de Universiteit Twente, die tijdens zijn onderzoeken meekeek met proefpersonen die internet gebruikten. ‘Maar bij de meer inhoudelijke handigheid gaat het juist vaker mis dan ooit. Het daadwerkelijk definiëren van een goed zoekwoord bijvoorbeeld of het kritisch evalueren van de gevonden informatie. Dat zijn eigenschappen die veel belangrijker zijn, maar bij steeds meer mensen ontbreken.’

Het CBS-onderzoek zegt volgens Van Deursen dan ook hoogstens iets over de basale internetvaardigheden van Nederlanders. ‘Vooral de kloof tussen hoger- en lager opgeleiden is gegroeid in de afgelopen vier jaar.’

Laagopgeleiden gebruiken het internet steeds meer voor amusement en chatten, terwijl hoogopgeleiden het juist vaker inzetten voor hun persoonlijke ontwikkeling, zoals het volgen van een online-opleiding en het effectief zoeken naar een baan via LinkedIn.

Verschil tussen generaties

Ook tussen de generaties ziet Van Deursen een groeiend verschil. ‘De iets oudere gebruikers hebben tijdens hun opvoeding nog meegekregen niet alles zomaar voor waar aan te nemen, maar bij de jongere gebruikers zie je geregeld dat ze de gevonden informatie klakkeloos aannemen. Bij mijn onderzoek zagen we dat ze vaak niet eens verder kijken dan het eerste resultaat.’

Begin 2013 kwam de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen met de waarschuwing dat Nederlandse scholieren digitaal ongeletterd raken als er niet snel wat verandert aan het internetonderwijs.

Die trend zet volgens Van Deursen alleen maar door. In een ander onderzoek toonde hij aan dat ruim 5 procent van de werktijd verloren gaat door digitale ongeletterdheid.

Bron: Volkskrant


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*