Wat zijn de gevolgen van Heartbleed?

heartbleedDe meeste websites worden beveiligd met het programma openSSL. Dit programma zorgt ervoor dat bepaalde informatie versleuteld wordt zodat andere mensen hier dus niet bij kunnen komen. Een paar dagen geleden kwam men tot de ontdekking dat er een bug in dit programma zat, waardoor iedereen anoniem gegevens kon stelen zoals: e-mail adressen, wachtwoorden en bankrekeningen.

Er zijn erg veel websites getroffen door deze bug. Facebook, Google, Yahoo, Dropbox en Tumblr staan op de lijst als aangetast. Het zijn er nog veel meer, maar dit zijn een paar grote namen die elke dag veel bezoekers trekken. Al deze websites heb ongeveer 2 jaar lang met deze bug gedraaid. In deze 2 jaar zouden hackers heel veel gegevens gestolen kunnen hebben, maar we weten niet zeker of dat hackers het wel door hadden en hier gebruik van hebben gemaakt.

De bug is nu op de meeste websites opgelost en hebben een nieuwe openSSL programma gekregen. De kans bestaat dat hackers gegevens van Facebook, Google, Yahoo, enzovoorts hebben gestolen dus ik raad jullie aan voor de zekerheid je wachtwoord te veranderen op de getroffen websites.

Als je wilt kun je een website testen of hij nog wel veilig is. Daarvoor kun je deze link gebruiken: https://filippo.io/Heartbleed/. Wanneer de link aangeeft dat de website nog niet veilig is heeft het geen nut om je wachtwoord te veranderen omdat de hackers die gegevens ook gewoon kunnen stelen. Pas wanneer de website beter is beveiligd en geen bug meer heeft is het raadzaam om je wachtwoord te veranderen.

Als geruststelling kan ik je vertellen dat er nog geen bewijs is gevonden of dat banken ook zijn getroffen door deze bug. Wel claimt een Italiaanse website ontwikkelaar dat de ING en de Rabobank veilig zijn.

Succes met het aanpassen van jouw wachtwoorden!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*