De voor- en nadelen van een BYOD-strategie

BYOD-164x120[1]Er is een grote kans dat je er al eens mee te maken hebt gehad, of minstens van gehoord: Bring Your Own Device (BYOD). Het is een trend geworden voor werknemers om hun eigen laptop, tablet en smartphones te gebruiken op het werk. Dit brengt natuurlijk voor maar ook nadelen met zich mee.

Voordelen BYOD

Kosten drukken

Het is een van de grootste voordelen om als bedrijf gebruikte maken met de BYOD-strategie: kosten drukken. Doordat werknemers hun eigen apparatuur gebruiken op de werkvloer, zullen IT-uitgaven aanzienlijk dalen. Het bedrijf zal minder moeten investeren in de aanschaf van  werkstations en randapparatuur voor personeel wanneer deze hun eigen laptops, tablets en smartphones gebruiken.

Werktevredenheid

Werknemers zullen liever met hun eigen vertrouwde apparatuur te werk gaan dan met apparatuur van kantoor. Je koopt immers die mooie Macbook of snelle Galaxy S4 omdat je dat apparaat dolgraag wilt hebben én gebruiken. Hierdoor zullen de werkomstandigheden een stuk prettiger worden. Bijkomend voordeel is ook dat met eigen apparaten sneller thuis gegrepen zal worden naar het werk. Niet alleen zal de drempel om ’s avonds nog wat te werken lager zijn.

Altijd de nieuwste apparatuur

Als bedrijf is het onaangenaam om regelmatig alle pc’s, laptops, tablets en smartphones te vervangen. Niet alleen komen er kosten de aanschaf van nieuw apparatuur, maar daarbij moet dit ook van de juiste software, configuratie en beveiligingsinstellingen voorzien worden. Hierdoor loopt een groot deel van de werknemers rond met apparatuur dat verouderd is en de nieuwste apps niet ondersteunt.

 

Nadelen BYOD

Incompatibiliteitsproblemen

Zoveel apparaten, zoveel configuraties en instellingen. Het grote voordeel van bedrijfsapparatuur is dat alle laptops en pc’s over dezelfde software beschikken en dat de afdeling automatisering goed overzicht heeft op de instellingen en potentiële veiligheidslekken. Hoe anders is dit wanneer iedereen zijn eigen apparaten gebruikt.

Privacy

Privacy is een kwetsbaar onderwerp en veel personen houden werk en privé toch graag gescheiden, bij het gebruik van eigen apparatuur zal dit moeilijk gaan. Voor een optimaal gebruik van software en applicaties is het voor de gebruiker van zijn laptop of smartphone nodig om zijn apparaat volledig open te zetten voor het bedrijf. Hierdoor is hij er dus niet langer van verzekerd dat hij de enige is die de gegevens op zijn toestel ziet.

Is BYOD iets voor ons?

Uit de bovenstaande voor- en nadelen van een BYOD-strategie wordt duidelijk dat het bepalen van een BYOD-beleid drie belangrijke afwegingen met zich meebrengt die vooral te maken hebben met vrijheid, veiligheid en budget. De keuze voor een BYOD-beleid hangt dus af van waar je als werkgever het grootste belang aan hecht.

1.            Werknemers die in meer vrijheid en met meer plezier hun werk doen op eigen apparaten.

2.            Het ten koste van alles veiligstellen van waardevolle bedrijfsinformatie, en de volledige controle houden op de apparaten die het bedrijf gebruikt.

3.            Beschikbaar budget. Niet zelf investeren in IT kan een bewuste strategie zijn om kosten omlaag te brengen.

Bron: http://www.emerce.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*