Surfen op het internet wordt nog sneller!

Je zal er niet direct veel van merken als je op het internet aan het surfen bent, maar een aantal webbrowsers zal de standaard Speedy (SPDY) webversneller ondersteunen.

Een snelle website is in deze tijd enorm belangrijk. De laadtijd van uw website zal direct invloed hebben op het rendement.

Nu zou je verwachten dat dit in Nederland geen echt probleem meer is. We hebben hier immers relatief hoge breedbandsnelheden. Doch snelle laadtijden zijn van een hoop omstandigheden afhankelijk, zoals de afstand tussen de server en de gebruikers.

Google heeft alweer in 2009 een nieuw (open) protocol ontwikkeld ter aanvulling van het huidige HTTPS, dat langzamerhand aan populariteit wint en ook steeds beter wordt. SPDY is vijftien tot misschien wel 40% sneller HTTPS bij het laden van webpagina’s van Google-diensten. En het kan nog sneller, zo meldde Google een dezer dagen. De snelheidswinst wordt bereikt via een aantal trucjes, zoals compressie en het iets anders afhandelen van aanvragen.

Het protocol moet wel breed worden ondersteund wil het werken. De browsers Chrome, Opera, Firefox en Internet Explorer (alleen op Windows 8, niet IE 11 op Windows 7) hebben de standaard inmiddels omarmd, evenals een handvol fabrikanten van servers en middleware. Ook steeds meer sites gaan ertoe over, waaronder Facebook, WordPress en Twitter. Toch is de schatting dat nog maar één procent van de servers SPDY gebruikt.

Apple heeft SPDY ook nog niet geadopteerd voor Safari, en de IETF werkgroep die aan HTTP 2.0 werkt wil de standaard uiteindelijk geschikt maken voor alle mobiele applicaties. Webapplicaties hoeven niet voor SPDY te worden aangepast, maar omdat niet alle browsers de standaard ondersteunen, moet je site voorlopig zowel HTTPS als SPDY ondersteunen.

Vermoedelijk gaan we er vooraf vanaf 2014 of 2015 iets van merken, als HTTP 2.0 zal zijn voltooid. Deze nieuwe standaard zal grotendeels gebaseerd zijn op SPDY.hosting


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*