Linux VPS

linux-vpsWat is Linux nu precies?
Linux is de benaming voor besturingssystemen die gebaseerd zijn op Unix. Deze maken gebruik van de linuxkernel en GNU-software. Omdat de linuxkernel wordt verspreid onder GPL (GNU General Public License) is de software gratis. De broncode is vrij verkrijgbaar en mag als zodanig gebruikt, gewijzigd, gekopieerd en verspreid worden.

ubuntu linux
Dit systeem werkt snel, is gratis en is erg makkelijk om mee te werken. Op dit moment draaien er wereldwijd miljoenen desktops, laptops en servers op dit OS.

mint linux
Linux Mint is opgezet met als doel een OS te ontwikkelen dat modern, elegant en comfortabel werkt. Het is een krachtige OS en makkelijk om mee te werken. Het is het vierde meest gebruikte OS achter Microsoft Windows, Apple Mac OS en Conincal’s Ubuntu.

debian linux
Het debian linux besturingssysteem is een verzameling van basis- en hulpprogramma’s die ervoor zorgen dat een computer kan werken. Debian systemen gebruiken de Linux kernel of de FreeBSD kernel. Op dit moment wordt er gewerkt om Debian ook met andere kernals te kunnen laten werken. Naast deze drie veelgebruikte linuxsystemen zijn er nog veel meer.

Wat zijn de voordelen van Linux in vergelijking met andere besturingssystemen?
– Er is veel software voor beschikbaar
– Wat je ook zoekt, er is altijd wel software beschikbaar
– Je bepaalt zelf wat en hoe je Linux wilt gebruiken
– Uitgebreid rechtensysteem
– Veilig in gebruik
– Grote community die haar bijdrage iedere dag weer levert om Linux nog beter te maken

Wat zijn de nadelen van Linux in vergelijking met andere besturingssystemen?
– Er is over het algemeen te weinig Nederlandstalige ondersteuning
– Personeel bekend maken met Linux kan tijdrovend en kostbaar zijn

Voordat je een Linux server gaat kiezen is het belangrijk om jezelf eerst af te vragen wat je gaat installeren of door ons laat installeren. Ga je er een GUI op zetten / laten zetten of niet? Er zijn 3 veel gebruikte en goede GUIs waar je uit kunt kiezen, namelijk: Gnome, KDE en Enlightenment.

1. Gnome
Dit is samen met KDE een van de meest populaire GUIs. Het is een desktopomgeving waarin je je makkelijk in Linux kunt begeven. Het is een enorm pakket met mogelijkheden. Deze GUI lijkt vooral op het Mac en UNIX systeem. Veel Mac gebruikers geven dan ook de voorkeur aan deze GUI.

2. KDE
KDE is na Gnome de grootste Linux GUI en doet zeker m.b.t. mogelijkheden niet onder voor Gnome. KDE is wat makkelijker in gebruik indien je een Windows achtergrond hebt. Er zijn ook veel mensen die deze GUI mooier vinden dan Gnome.

3. Enlightenment
Een tamelijk onbekende Linux GUI. In vergelijking met Gnome en KDE is dit een omgeving die op sommige vlakken te wensen overlaat als het gaat om functies. Toch is het een fijne GUI en erg flexibel in gebruik.

bhosted raadt de volgende VPS servers aan voor Linux:
Server met GUI: VPS 1024 (€ 44,95 excl. 21% BTW per maand)
Server zonder GUI: VPS 512 (€ 24,95 excl. 21% BTW per maand)
Desktop met GUI: VPS 512 (€ 24,95 excl. 21% BTW per maand)
Desktop zonder GUI: VPS 256 (€ 14,95 excl. 21% BTW per maand)
Direct VPS bestellen?

Uitbreiding van je VPS
Het is afhankelijk van wat je van plan bent allemaal verder te gaan installeren. Mocht het zo zijn dat de VPS die je op dat moment hebt niet toereikend (meer) is voor wat je ermee wilt doen, dan kun je het geheugen en/of processorcapaciteit eenvoudig uitbreiden. Soms kan het aantrekkelijker zijn om een grotere VPS te kiezen omdat dit weer scheelt in de prijs. Op het moment dat je kiest voor meer geheugen en/of processorcapaciteit dan dient je VPS gereboot te worden, dit omdat pas na een reboot de upgrade herkend wordt. Tevens dient het filesysteem vergroot te worden, dit kan eenvoudig met software (zoek bijvoorbeeld in Google op ‘make partition linux’) of kijk eens op YouTube, daar staan best wel wat instructiefilmpjes.

Linux distributies
Mocht je willen weten welke Linux distributies er allemaal mogelijk zijn, kijk dan eens op deze pagina. Mocht er een bepaalde distributie zijn die je nodig hebt en niet op die pagina staat, dan kun je deze bij ons aanvragen, zodra je aanvraag is behandeld kun je deze vinden in je VPS controlepaneel en kun je deze eenvoudig installeren.

Controlpanel VPS
Er zijn een aantal controlpanels waar je gebruik van zou kunnen maken om je VPS makkelijk te beheren, namelijk: DirectAdmin, cPanel en OpenPanel. Wanneer je bij bhosted een VPS bestelt, kun je een controlepanel kiezen dat je graag wilt gebruiken.

DirectAdmin
DirectAdmin is een erg eenvoudig systeem om o.a. je domeinnamen te beheren, backups te maken, e-mailaccounts te beheren. DirectAdmin is makkelijk in gebruik, werkt snel en is stabiel.

cPanel
Een controlepaneel waarbij je alle opties om je server te beheren snel kunt vinden. Of het nu gaat om het beheer van de domeinnamen of backups, het werkt allemaal flexibel.

OpenPanel
OpenPanel biedt alle basisopties om een hostingserver goed te kunnen beheren. Zo kun je eenvoudig domeinnamen, DNS, e-mail, websites en databases beheren. Wanneer je alle drie de controlpanels met elkaar vergelijkt is DirectAdmin toch wel het systeem dat het fijnste werkt, kort gevolgd door cPanel. OpenPanel is meer voor gebruikers die al iets meer ervaren zijn in het beheren van een server.

De 7 beste Linux remote desktop clients
Het kan voorkomen dat je op afstand een client moet kunnen besturen, bij Linux is dit mogelijk d.m.v. een remote desktop client. Bij zo’n client is het belangrijk dat je een snelle client hebt die goed reageert waar je ook bent. Je hebt bijvoorbeeld niets aan een client die er heel goed uitziet, maar erg sloom reageert na iedere toetsaanslag.

1. Krdc
2. RealVNC
3. Remmina
4. Team Viewer
5. TigerVNC
6. Vinagre
7. NoMachine NX Client


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*